Stadig flere ser nordover når de skal innføre teknologi som en del av tjenestetilbudet i hjemmebasert og institusjonsbasert omsorg i sin kommune.
Serit Eltele har opparbeidet erfaring og kunnskap som kommuner i hele Norge drar nytte av. Det er nå langt flere enn de 12 kommunene i NVP-Finnmark som går for «nordnorsk» velferdsteknologi. Nylig tikket enda et anbud inn; denne gang en leveranse av trygghetsalarmer til fire kommuner ved Helgelandskysten.
Vil formidle kompetanse
Oppdrag som dette betyr mye for en aktør som Serit Eltele.
– Vi har blitt en nasjonal leverandør som blir lagt merke til. Det viser seg at vi kan slå de store, noe jeg tror henger sammen med måten vi løser utfordringene på. Når det kommer til velferdsteknologi, så har det klart noe å si at vi samarbeider med en betydelig aktør som Sensio som holder til i Oslo, sier direktør, Jens-Harald Jenssen.
– Vi presenterer gjerne det vi gjør, det være seg via dialogkonferanser eller ved at vi kommer på besøk for fortelle hvordan vi setter sammen ulike løsninger ut fra hvilke behov og tilnærminger som kommunene måtte ha til velferdsteknologi.
Får et godt fotfeste
Målet til Nasjonalt velferdsteknologiprogram er at flere skal ta i bruk velferdsteknologi. Serit Eltele leverer i dag slike løsninger til mange flere kommuner enn det som var utgangspunktet i anbudet (i 2018) som omfattet de 11 kommunene i NVP-Finnmark. Vardø og Bardu kommune har kommet til i ettertid, og nå kom altså Brønnøy-avtalen også på plass. Om kort tid kan dessuten ytterligere to kommuner enda litt lenger sør merkes av på Serit Elteles velferdsteknolgikart. Det gir et godt fotfeste i store deler av landet.
Uproblematisk geografi
Ifølge rådgiver og velferdsteknologi-ekspert, Vidar Thomassen, er det uproblematisk å levere denne typen teknologi til kommuner andre steder enn øverst på kartet.
– Vi ser at kommunene like gjerne ser nordover når det skal investeres i teknologi. Vi jobber med mange spennende prosjekter nå og har mye å henge fingrene i. Nylig fikk det lokale helsevesenet i Sømna, Vevelstad, Vega og Brønnøy opplæring, på samme måte som ansatte ved Alta Omsorgssenter også har fått det nå på nyåret. Fokuset på opplæringen til Helgelands-kommunene har vært spisset mot bruk av digitale trygghetsalarmer som skal kunne varsle, spore og ha mulighet til dialog, både inne og ute.

Velferdsteknolgi-kartet til Serit Eltele tegner seg stadig lengre sør i landet.
Innovative kommuner
De fire kommunene er et godt eksempel på kommuner som ikke nødvendigvis går for eksakt samme løsning som de som allerede har tatt i bruk ny velferdsteknologi.
– Akkurat denne leveransen omfatter mobile trygghetsalarmer til folk som bor hjemme, og er et prosjekt som det blir veldig interessant å følge. Sømna, Vevelstad, Vega og Brønnøy er de første i vår portefølje som tar i bruk en type trygghetsalarm med GPS-teknologi som kan brukes både inne og ute, beskriver Thomassen.
– Selve alarmen står i en ladekrybbe inne, og brukeren har på seg armbåndet som kan trykkes på ved behov for hjelp. Det spesielle med denne typen er at kan beboeren ha på seg armbåndet eller smykket også utendørs. Skulle noe skje på turen og det blir behov for hjelp, kan brukeren fortsatt trykke på knappen og få hjelp ved at det opprettes en toveis samtale med helsepersonell i kommunen, samtidig som det kommer inn et varsel på vakttelefonen som viser hvor brukeren befinner seg. Her tar man altså i bruk mobil GPS-teknologi som hovedteknologi, og ikke stasjonær teknologi som til nå har vært den vanligste hovedteknologien. Løsningen skal settes i drift i februar.
Serit Eltele leverer og drifter i dag romovervåkning, fallalarmer, epilepsialarmer, GPS-løsninger og sykesignalanlegg som skal gi både ansatte og beboere en tryggere hverdag.
– Som sagt, vi ønsker å formidle vår kunnskap ut i verden. Ta gjerne kontakt med Serit Eltele og vår salgssjef Håvard R. Bellika på 906 01 645 eller e-post havard.Bellika@eltele.serit.no hvis du vil vite mer.

Dette er Safemate, den mobile trygghetsalarlmen som Serit Eltele skal levere til de fire kommunene på Helgelandskysten. Alarmen kan brukes både inne og ute.

Serit Eltele har blitt en nasjonal leverandør også på velferdsteknologi. Direktør, Jens-Harald Jenssen, vil gi kommuner i hele Norge tilgang til den verdifulle kompetansen som teamet i Alta og Vadsø etter hvert har opparbeidet.